Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky

25. 3. 2020

9.10.2019 Slunce, seno, léto... S teplým počasím přichází Vystajlovaná Keliška! Kdo může být tato tajuplná osoba? Napovím... Znáte nějakou tu perfektně oblečenou a nalíčenou zelenou vdovu, která, nemaje nic lepšího na práci, sbírá drby a kalí vodu vztahů ve svém okolí? Na ni si můžete zahrát ve zbrusu novém monologu :)

22. 6. 2019 Jelikož divadel není nikdy dost, vzniklo ve Vítkovicích nové, moderní, nadějné a progresivní divadlo - Divadlo Mír. Začalo vydávat pravidelné tištěné periodikum, poeticky nazvané Mírové listy. Přispěla jsem několika články:)

20.1. 2019 Máte rádi Maryšu? Že už ji znáte? A že už by to muselo být ale hodně dobré představení, abyste se na ni šli podívat znova? U Bezručů takové mají. Přečtěte si recenzi.

14.7. 2018 Hnedle dvě básně na víně, a rovnou Divokém.

18.6. 2018 Absintový klub Les přidal do repertoáru undergroundový muzikál Tomáše Vůjtka, sepsaný na motivy skutečných událostí: Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce. Přečtěte si recenzi a pokud můžete, zajděte se podívat:)

2.5. 2018 Recenze uveřejněná na portále Kultura21 z představení obzvláště povedeného - Hráči Komorní scény Aréna:)

19.1. 2018 Prostorem nevelcí, divadelním projevem lepší a lepší - to je scéna Staré arény na Masarykově náměstí. Přináším o ní článek, který mi vyšel v revue Protimluv.

30.10. 2017 Divadlo Petra Bezruče uvedlo hru Spalovač mrtvol v hlavní roli s Norbertem Lichým – můžete si přečíst mou recenzi, která vyšla v literárním magazínu Protimluv.

17. 9. 2017 A máme tu další fenomenální recenzi na zajímavé představení, tentokrát na Vánoce u Ivanovových. Neváhejte a čtěte!:)

http://www.zenskamonologika.cz/clanky/clanky.html

27. 8. 2017 Představte si, že byste svému domácímu mazlíčkovi rozuměli každé slovo. Ano, tomu mazlíčkovi, který vás zná do toho nejmenšího nejošklivějšího detailu. Líbilo by se vám to? Nebo je ta představa tak trochu strašidelná? Majitel hned čtyř mazlíčků si přivedl domů slečnu na jednu noc. Jak by mu ji jeho zvířátka okomentovala se můžete dozvědět v Minutové hříčce UKECANÁ FAUNA.

11. 8. 2017 Znáte ta rána, kdy se probouzíte svěží, krásní a plní energie? Já taky ne. Jindy solidního pedagoga Karlabooks-and-wine.jpg navíc budí jak kocovina, tak žízeň, ale hlavně (ne)utkvělá myšlenka, které musí stůj co stůj přijít na kloub. Jestli Teoretik rozumu záhadu rozluští, zjistíte přímo v sekci Povídky.

 

5. 7. 2017 Jelikož umění a divadlo obzvláště nikdy nespí, přichází na řadu další recenze z mé monologické klávesnice. Je na představení z prastaré tradice comedií dell'arte Arlecchino Magnifico aneb Šťastná Isabella Tomáše Vůjtka a přečíst si ji můžete tady.

p9184688.jpg

26. 6. 2017  K vašim po umění hladovým očím přichází další monolog, tentokrát na jedno nejženštějších témat vůbec - jmenuje se TĚHOTNÁ:)

5. 6. 2017 Vznikla úplně zbrusu nová sekce DIVADELNÍ HRY, kde můžete najít ukázky z nové hry Válečná vřava. Herecká příležitost od jedné až po šest žen najednou:) Celý text si pak můžete stáhnout na stránce Aura-Pontu.

24. 2. 2017 Už jste určitě slyšeli, že spisovatelé se svoje problémy pokouší vypsat. Ale dají se trable vymalovat? Co nastane, když se snaží mezi dvěma muži vybírat Malířka?

5. 6. 2016 S Dášou dnes ráno není něco v pořádku. Snaží se zřejmě vstát z postele, ale proč tak podivně? Co se stalo? Odpověď se dozvíte v sekci S muži a o mužích v novém monologu Ranní boj, který vyžaduje krom mluvy také pohybové (nijak náročné) postelové herectví. Ve vší slušnosti:)

15. 5. 2016 A máme tu nové volné přebásnění krásné pravděpodobně staronové písně Leonarda Cohena Going Home. Přejeme příjemný jarní poslech zde:)

13. 5. 2016 Dívky ze Sorok. Malé drama v malém divadle o věcech obrovských k nezměřitelnosti. Drama, které vás chytne a dlouho nepustí. Válka na Ukrajině, tedy ta druhá světová. Záleží na tom? Nový příspěvek na blogu.

11. 5. 2016 Z blázince do blázince aneb vážně neseriózní hovory z léčebny. Kolikrát za poslední dobu jste si říkali, že se z toho zblázníte? Až se někomu poblíž povede dotáhnout proces do konce, tady máte malý nástin, jak postupovat při telefonním hovoru.

  • 13. 3. 2016 Básně se slétly i na stránky ostravské literární revue Protimluv, ale aby vám to nebylo líto, můžete si je přečíst zde.:-)

  • 12. 3. 2016 Vznikla nová nesmírně zajímavá sekce Minutové hry, kde si můžete jednak vyposlechnout hříčku už natočenou Českým rozhlasem, ale i přečíst další, které vybrány nebyly.

  • 11. 3. 2016 Znáte podmanivou baladu Take me to church? V sekci Překlady písní naleznete její přebásnění do jazyka českého. I když původní verzi zpívá muž, kterákoliv zpěvačka se ho může směle zhostit.

  • 28. 1. 2015 Básně v éteru, básně v éteru, všichni se kryjte, poezie vane z Ostravy do Brna! Aneb v Hostu vyšly mé čtyři básně:)

  • 11. 6. 2014 Petrolejové lampy na jevišti kolem dokola a jeden pohlavně nohlavní příběh. U Bezručů potkáte někdy tak dobré divadlo, že dá strašnou práci na něj jenom koukat... Ne tak ještě psát blog.

  • 14.5.2014 Slavnostně si tímto dovoluji vyhlásiti vznik zcela nové sekce s názvem Divadelní hry POHÁDKY. Najdete tu synopse a ukázky zatím dvou mých autorských pohádek. Krásných:-) Pokud budete mít o kteroukoli zájem, prosím kontaktujte mě na uvedeném mailu. Díky :-)

  • 3.5.2014 A tentokrát novinka ze světa divadelního blogování - znáte Zkrocení zlé ženy? A chcete ho vidět tak, abyste se opravdu dobře pobavili? Zkuste Bezruče! Podrobnosti zde

  • 2.5.2014 Vzniklo nové Fotoalbum (dole) s fotografiemi z akce Guerilla poetring. Že nevíte, co to je? Odpovědi najdete přímo zde

  • 30.4.2014 Paní inženýrka Kratinová si koupila nový klobouk. Jenomže nesedí. Co teď? Jde ho reklamovat. Podaří se jí se domoci svého práva na peníze nazpět? Dozvíte se v novém monologu v sekci Na telefonu.

  • 23.4.2014 Tak. Dovolila jsem si se rozepsat o Shakespearovi. A rovnou o Learovi. A rovnou od Bezručů. Bůh mi pomáhej...:-)

  • 6.4.2014 Na stránku Bytosti nadpřirozené byl přidán nový zajímavý monolog Upírka, konkrétně tedy přednáška na téma Moderní vympyrismus. Vznikl na přání čtenářky Žanety Jägerové:-).

  • 27.3. 2014 Vytvořila jsem stránku na Facebooku, kam chci přidávat nejen novinky ze světa divadelních monologů, ale i různé divadelní zajímavosti, události a nápady. Jste srdečně zváni:-)

  • 23.3.2014 Po delší pauze opět přidán nový monolog, tentokrát do populární sekce S muži a o mužích. Jmenuje se Kořenky, hororový příběh o různých způsobech vnímání zdánlivě nevinných předmětů...
     

  • 18.3.2014 Nóóóvý příspěvek na blóóógu zde... Tentokrát Evžen Oněgin. Vřele bych vám to doporučila, ale jak na sviňu už bude v dubnu derniéra. 

  • 6. 3. 2014 Nový příspěvek na blogu i-divalda aneb Slož mě něžně... :-) Více zde.


  • 24.1.2014 Na stará kolena jsem se stala blogerem. Ona je to docela psina jsem zjistila. Na papíře nebo na obrazovce si meditovat nad zhlédnutým představením, koulet si všechny ty střípky znova před očima a pěkně je třídit, rovnat a prozkoumávat. Více zde.


  • 21.1.2014 Hm. No ne že bych se chtěla chlubit. Vůbec ne. Ani nepatrně. Nikdy. Ani co by se za nehet vešlo, co by vrabec na řídle unesl a moucha spolykala. Ale prostě... Ekniha. Vyšla. Jako moje. Ženská monologika se to jmenuje. Kupodivu. Heč.


  • 9. 5. 2013 Máte rádi pořady o vaření? Z toho si nic nedělejte, já taky nijak zvlášť...:) Takový pořad může mít spousty různých forem - od konzervativní hospodyňkovské verze přes rádobyvtipné rádobycelebrity až po brutální soutěžní show. Některé podoby televizní přípravy docela obyčejné hrníčkové kuchařky si můžete vyzkoušet díky novému monologu Bábovka čtyřikrát jinak v sekci
    Práce práce práce.

  • 2. 12. 2012 Nad stááádem konííííí... Přímo na přání čtenářky Žanety:) Dnes nikoliv celé stádo, ale v sekci Zvířectva monolog jedné sympatické kobylky, co pomáhá dětem, které to potřebují.


  • 8. 10. 2012 Tentokrát jsem se tedy opravdu rozmáchla. Nejen že jsem stvořila celou novou sekci, ale pustila jsem se do úplně nového oboru, a sice překládání písňových textů. Jak se mi dařilo můžete zjistit v sekci Překlady písní.
  • 22. 9. 2012 Novinka rozsahem krátká, důležitostí nesmírná:) Literární časopis Host otiskl dvě moje básně - Počitadlo a Chvíle. Podrobnosti v sekci O mně.

  • 12. 6. 2012 A máme tu další monolog v oddílu Zvířectva. Kterépak milé zvířátko k nám bude promlouvat tentokrát? Dnes přivítáme obzvláště sladkého zástupce domácích mazlíčků - své úvahy nám představí KROKODÝL.


    10.6.2012 Do oddílu Zvířectva přibyl další monolog. Máte rádi štěňátka? Kdo by neměl! Jsou tak sladká, jeden by je muchlal od rána do večera. Jenže... Napadlo vás někdy, co by na to říkalo to ŠTĚNĚ?


  • 8.6.2012 Slavnostně byla založena NOVÁ SEKCE monologů s názvem Zvířectva. Můžete zde najít postřehy a úvahy (údajně) němých tváří. Jako první k nám promlouvá PAVOUČICE.


  • Už publikuju Povídky v zahraničí, heč! (No dobře, ve slovenském internetovém časopise, ale stejně:-)


  • 28.4.2012 Postěžovat si mamince na nevěrného manžela je věc jednoduchá. Ovšem lze jí vysvětlit, že tentokrát se žádná aférka nekoná? Jen obtížně. Velice obtížně. Monolog POPLACH v oddíle Na telefonu


  • 28.4.2012 Opět nový monolog, ve kterém promlouvají předměty. Stařičká PALETA vítá v ateliéru bohémského malíře nové štětce. Co je asi čeká? Věcná!


  • 19.4.2012 Sekce Věcná! se rozrostla o další monolog s názvem KOMODA. Krásná, starožitná, zachovalá komoda by měla na staré šuplíky vést klidný a pohodový život. Nebo ne? 


  • 16.4.2012 Do Odkazů přibyl kontakt na nového zajímavého spolupracovníka.


  • 16.4.2012 Do sekce Věcná! přibyl nový monolog. Co nám bude vyprávět taková obyčejná hliníková lžíce?
  • 10.4.2012 Přibyla sekce s názvem Věcná!, kde si můžete přečíst dva nové monology. Tentokrát promlouvají neživé předměty. Tedy... Neživé?:)
  • 8.4.2012 Založena sekce Novinky:)
  • 5.4.2012 Vznikla sekce Povídky, kde je možno si přečíst dvě dílka: KONCERT a NOVINY.
  • 30.3.2012 Byly přidány sekce O mně a Kontakt pro všechny, kteří jsou na mě zvědaví:)
  • 23.3.2012 Web ŽENSKÁ MONOLOGIKA byl slavnostně založen:)